Hej Michael Lemmel! Du var ju med och startade ÖtillÖ och hela swimrun rörelsen. Ursprungstävlingen har ju växt till ett jättestort event med tv-produktion och tävlande från hela världen. Man undrar ju hur ni klarar av att rodda allt. Vilka är ni som är ryggraden i tävlingen ÖtillÖ?

– Mats Skott och jag startade ÖTILLÖ 2006. Det blev då startskottet till Swimrun. Idag är vi flera som arbetar under olika tider av året och olika mycket med flera olika delar i allt som krävs för att skapa ÖTILLÖ Swimrun World Series.

ÖTILLÖ

Foto: Nadja Odenhege

Hur kommer det sig att ni/du engagerar er i ”Världsmästerskapen” för Swimrun?
– Vi startade ÖTILLÖ 2006, vi har startat Swimrun och känner då självklart ett ansvar att driva sporten framåt. ÖTILLÖ är originalet och den mest kända tävlingen i världen, på så vis har det även blivit VM i Swimrun.

Vad har ni för idrottslig bakgrund inom swimrun? Är du/ni fortfarande aktiva?
– Mats och jag var först i Sverige med Skidalpinism, sedan var vi först i Sverige med Äventyrstävlingar/ multisport och tävlade aktivt i världseliten t o m 2008. Swimrun är en passion för att röra sig i naturen och ta sig fram på enklaste möjliga vis. Att upptäcka nya platser i världen men också inom sig själv. Vi har byggt fler swimrun banor än någon annan men har inte haft möjlighet att tävla då vi ansvarar för tävlingarna själva.

Vad är det bästa med att varje år anordna ÖtillÖ?
– ÖTILLÖ är sannolikt bland det mest komplexa man kan ge sig på. Det är en enorm distans i stort sätt i en riktning. För att få till säkerhet, bildproduktion, filmproduktion, LIVE sändning, mat, dryck, journalister och säkerhet är ett enormt pussel att lägga varje år som kräver all vår kunskap och fokus till det yttersta. Att sedan göra denna unika miljö och bana tillgänglig för deltagare att uppleva från hela världen och få hela produktionen att spela i harmoni är en enorm ynnest att få vara med om.

Hur ser ni på swimrun som sport…ursprunget är en partävling där man tar sig från A till B. Under 2016 dök det upp en del singeltävlingar, varvbanor, poängplockartävlingar. Är det bra/dåligt?
– ÖTILLÖ är ursprunget till Swimrun och sporten så som vi ser den och alltid kommunicera den är i par. Detta för att tar man bort paret så tar man bort den unika faktorn i sporten och gör den till en annan. Det är bara i par som man kan dela upplevelsen med en annan person, det är bara i par som man kan ta ansvar för varandras säkerhet och det är bara i par som man kan driva varandra till det yttersta av ens förmåga. Solo är något annat för oss, vi kommer aldrig bli involverade i det. Att man sedan gör rogaining eller varvbanor etc är bara kul att utveckla möjligheter.

Hur ser ni på säsongen 2017? Ska ni själva köra några roliga tävlingar?
– Jag vill alltid försöka hinna göra en annan tävling utanför vårt system per år – 2016 gjorde vi för mycket saker så kände inte att jag hann. Under 2017 hoppas jag att jag hinner få till det men vet inte riktigt var ännu.

Trycket på tävlingarna verkar bli lika stort 2017, vad tror ni om er egen tävling nästa år?
– Under 2017 arrangerar vi sannolikt 14 tävlingar (sprinter och långa), vi ser att fler och fler hittar till våra sprinter vilket är väldigt kul då vi gör en kort, kul tävling med hela ÖTILLÖ organisationen på plats. Det gör att arrangemanget blir ytterst välorganiserat och med stor infrastruktur runt omkring vilket inte skulle fungera ekonomiskt för andra tävlingar. Dessa lopp hoppas vi fortsätter att växa.

Vi fick ju se otroliga tider på ÖtillÖ 2016 med rekord i alla klasser. Visserligen med fina förhållanden men tror du att tiderna kan bli ännu bättre?
– Deltagarna blir bättre och bättre, folk tränar mer och mer specifikt så naturligt är att tiderna blir bättre. Jag tror att det kommer bli tätare i toppen men att tiderna poleras mer än marginellt ser jag inte riktigt hända i herr. I dam och mixed tror jag att tiderna blir bättre och närmar sig herr tiderna då det borde inte finnas någon större skillnad.

Vad tror ni om swimrunsporten 2017?
– Sporten kommer fortsätta att växa då den stora utvecklingen är utomlands. I Sverige kommer det sannolikt komma nya lopp men även att tidigare lopp försvinner. Lite nyheter kommer nog inom utrustning, sedan får vi se om det är kejsarens nya kläder eller om det är riktig förändring som sker. Förbund pratar många om men jag ser inte riktigt anledningen, men det är klart att det ligger på någons agenda att få till det.

ÖTILLÖ

ÖTILLÖ Isles of Scilly Foto: Matti Rapila Andersson

 

Slutligen, förutom ÖtillÖ, kan du tipsa om någon swimruntävling som man borde köra 2017?
– Oj, självklart säger jag ÖTILLÖ Isles of Scilly då det är på en absolut unik plats. Den tävlingen kräver dock att man klarar av riktigt engagerad simning. Vår nya tävling på Hvar i början på April är också väldigt speciell, med mycket simning med härlig miljö och skönt med värme i slutet av vintern. Annars så är våra merit tävlingar väldigt bra: Ångaloppet, Borås, Koster, Höga Kusten och Stockholm Swimrun. Själv skulle jag väldigt gärna göra Rockman, i år blir det inte men förhoppningsvis en annan gång.

1000 tack Michael för din tid. Vi ska absolut titta närmare på ÖTILLÖ Isles of Scilly. Den ser riktigt fin ut!