Hej Swimrunpodden!

Ni har ju gjort otaliga intervjuer med profiler inom sporten. Vilka är ni?
Vi som ligger bakom podden heter Annelie Ståhl och Jonas Koch och vi är två glada Swimrun amatörer som nu gjort ganska många lopp. Vi brinner verkligen för den här sporten. Swimrunpodden

Hur kommer det sig att ni har börjat med en podd om sporten?
Dels ville vi lära oss själva mer om sporten men så såg vi att det fanns ett hål att fylla med en podcast som bara fokuserade på Swimrun.

Vad har ni för idrottslig bakgrund?
Annelie började träna som 29-åring det var då hon började springa och blev snabbt ultralöpare och snubblade in på swimrun i samband med att hon skulle köra sin första IRONMAN. Jonas är en gammal handbollsspelare som började röra på sig sent i livet igen.

Varför har ni fastnat för sporten swimrun?
Finns många orsaker men bland annat för friheten att vara ute i naturen men också att få dela träning och tävling med någon annan. Gemenskapen.

Hur tränar ni swimrun?
På vintern är vi ofta ett större gäng som simmar ihop och så springer vi en del ihop. Under säsongen så kör vi en hel del pass vid Annelies stuga där vi kör mycket Swimrun och öppet vatten simning. Jonas brukar också vara 1 månad i Halmstad där han tränar mycket i havet.

Vad är den bästa delen i swimrun?
För oss är det variationen där ut byter av de olika diciplinerna vilket gör att du inte tröttnar på någon av delarna. Men självklart är det också upplevelsen att få vara “ett med naturen” en stark drivkraft.

Hur ser ni på swimrun som sport…ursprunget är en partävling där man tar sig från A till B. Under 2016 dök det upp en del singeltävlingar, varvbanor, poängplockartävlingar. Är det bra/dåligt?
Enligt oss är det positivt att det finns många variationer så fler personer får möjligheten att testa vår sport. Alla ska vara välkomna!

Vad tycker ni om säsongen som gick?
Jonas: Jag var mycket sjuk i början så jag missade Utö som var ett mål. Men under säsongen har jag hunnit med 50turen, Amfibiemannen, Skärgårdsutmaningen, Siggetuna Swimrun, Coast2Coast, Swimrungaining, ÖtillÖ, 1000 lakes och Hellas Frostbite. Den som gick bäst var helt klart Skärgårdsutmaningen där både knopp och kropp var i synk.

Annelie: Haha ja tävlingssäsongen blev inte riktigt som den var tänkt. Jag körde Utö swimrun, stukade foten under tävlingen men kom i mål ändå. Sen blev det Långholmen swimrun och under sommaren hade jag en massa tävlingar inbokade dels Breca swimrun i England ett lopp med 2000 höjdmeter. Lyckas bryta foten i samband med tävlingen men genomförde ändå 3,5 mil av den 4,5 mil långa banan, men tillsammans med min lagkamrat Paula bryter till slut. Jag hamnar ett dygn senare i Stockholm och blir gipsad och får 3 månaders löpvila. Så min säsong tog slut redan första helgen i Juli.  Fick dock till Långholmen rogaining som är sent på hösten. En Swimrun/orientering.

Vad var det bästa och roligaste med säsongen 2016 och vad var det tråkigaste?
Roligaste var helt klart att få göra så många olika lopp och se olika ställen och få möta alla underbara Swimrunners. Sen är vi också mycket ödmjuka inför all fantastisk feedback vi har fått på vår podcast. Största utmaningen är väl vi inte kan köra Swimrun året runt. Och för Annelies del var det att varken kunna träna eller tävla. Svårt att springa med gips.

Ja det kan ju förstå. Hur ser ni på säsongen 2017? Ska ni köra några roliga tävlingar?
Superladdade för 2017 och vi har Utö redan i kalendern, men det kommer bli minst lika många lopp under 2017. Men även att göra upptäckar-helger där vi åker runt i Sverige och testar att bara springa och simma för att upptäcka. Vore superkul att komma hem till andra Swimrunners och få uppleva deras favoritställen och sen sitta och ljuga framför en brasa.

Vad tror ni om swimrunsporten 2017?
Tror inte vi ser förbund under 2017 men vi kommer definitivt se sporten växa ännu mera och jag tror vi kommer se flera nyheter på alla fronter. Förhoppningsvis mer ungdomar som testar vår sport och blir lika bitna som oss.

Ja, det hoppas vi verkligen. Att sporten blir mer välkomnande och tillgänglig för yngre deltagare.

Jag får tacka för er tid och lycka till med alla tävlingar 2017. Vi håller tummarna för en skadefri säsong.

Till swimrunpodden