Vad är Swimrun

Swimrun är en snabbt växande sport som går ut på att springa och simma ett antal sträckor, utan att stanna emellan. Sporten såg sitt ljus 2006 när loppet Ö till ö arrangerades för första gången. I swimrun växlar deltagaren mellan löpning och simning många gånger under ett och samma lopp.

Är swimrun bara för eliten?

Det finns swimruntävlingar i alla kategorier. Från den norska tävlingen Rockman, med 6 kilometer simning och 35 kilometer löpning med 2 500 meter höjdstigning, en av de tuffaste konditionsutmaningarna som finns. Till kortare instegstävlingar på strax över milen.

Hur bra måste jag vara på att simma?

Självklart måste du kunna simma, och klarar du 1 500 meter bröstsim är du utan tvekan redo för ett swimrun. Men kan du crawla underlättar det mycket. Många blir avskräckta av simsträckorna, men man bör ha i åtanke att våtdräkten och eventuella flythjälpmedel ger dig otroligt mycket flytkraft jämfört med vanliga badkläder. På många av de kortare tävlingarna är simsträckorna inte längre än 400 meter. Gå in på tävlingen du är intresserad av och läs på bansträckningen så ser du hur långa sträckorna är. Tävlingarna hittar du i tävlingskalendern.

Vilka regler gäller inom Swimrun?

Det finns inga fastslagna regler för sporten Swimrun. De varierar från lopp till lopp, men det finns några ofta förekommande regler. Dels tävlar man oftast i par eller i ett lag, för att öka säkerheten på framförallt simsträckorna. Varje lag som deltar måste hålla ihop och får aldrig vara längre än 10-15 meter ifrån varandra. En vanlig regel brukar också vara att all utrustning som man startar loppet med också måste vara med när man korsar mållinjen, du kan alltså inte starta loppet med ett par simfötter och sedan slänga dem halvvägs. En självklar regel är också att man hjälper andra deltagare om någon är skadad. Att bära våtdräkt som täcker axlarna och går ned till knät är ofta ett krav. Nu finns det många våtdräkter som är framtagna speciellt för swimrun. Det finns också ofta restriktioner på hur stora flythjälpstillbehör du får använda. Läs mer på tävlingen du är intresserad av.

Läs mer