Vi fick några ord med förra årets Swimrun cup-vinnare Joakim Axelsson.

Hej Joakim, grattis till segern förra året. För alla som inte känner dig, vem är Joakim Axelsson?
– Jag är en smålänning som flyttat till Stockholm i år från Halmstad där jag har bott de senaste 20 åren. Jag älskar fysiska utmaningar, något som jag kanske har fått via mitt yrke. Jag är officer och jobbar med fysisk prestationsförmåga på Militärhögskolan Karlberg sedan ett år tillbaka.

Vad har du för idrottslig bakgrund?
– Jag provade på ett antal idrotter som ung i Markaryd där jag växte upp. Det var fotboll, racket sport, simning, orientering, längdskidor (ja det fanns snö på den tiden). Rätt tidigt kände jag att uthållighetsidrott passade mig. Jag lockades mycket av att ta idrottsmärken i simning, orientering och skidor. Det var inte lika lätt att hålla igång skidor som det var att simma och springa, så för mig blev det till slut simningen som jag sedan böjande tävla i och då för Markaryds Simsällskap.

1994 bestämde jag mig för att genomföra en Svensk klassiker och gjorde det samma år. I samband med detta kom jag ikontakt med triathlon och började något år senare träna målinriktat. Under åren i slutet på 90talet och början på 2000 talet lyckades jag ta sm-medaljer i både kortdistans och i duathlon. 2001 var höjdpunkten då jag fick vara en del i det Svenska Team Time Trail lag, tillsammans med Joakim Willén, Jonas Djurback, Andreas Wiberg och Jonas Colting, som tog EM-Guld i Tjeckien Karlovy Vary. 2008 körde jag mitt första ÖtillÖ med Örjan Gustafsson en duktig simmare och kollega från Försvarsmakten och från det året har det varit Swimrun för mig.

Intressant träningsbakgrund. Så vad var det som fick dig att fastna för swimrun, sommaren 2008?
– Naturupplevelsen är en faktor som lockar med swimrun, att simma och springa genom naturen som vi gör i swimrun ger en väldig glädje till rörelse, en liten typ av frihets känsla. Det är nog också att man tävlar i par och delar upplevelsen. Sedan så är det vägen till målet som är målet, att träna så likt swimrun som möjligt, obanat i naturen, tillsammans med sin tävlingspartner eller andra likasinnade.

Om du minns tillbaks på 2016, hur sammanfattar du säsongen?
– I stort så var det mycket tävlande med många segrar och pallplatser som resulterade i segern i swimruncupen. Nya tävlingspartners och nya tävlingar.

Det tråkigast var nog att 3h in på årets ÖtillÖ, tävlingen som man har sett fram emot hela året, få börja gå. Vi bröt dock inte, utan tog oss gåendes i mål med god marginal till alla Cut offs. Det roligaste är alla segrar och om jag ska välja ut någon av dem så är det nog Höga Kusten med Pär Kristoffersson som sticker ut. Tävlingen går i storslagen miljö med ett antal simningarna som är utmanande.

Vad tror du om nästa år?
– Jag hoppas få starta i mitt 10e ÖtillÖ. Ser fram emot att köra några tävlingar utomlands och samtidigt se och uppleva nya platser.

Vad tror du om utvecklingen av Swimrun som sport?
– Jag tror att swimrunsporten kommer att växa än mer både nationellt och internationellt. Utrustningen kommer nog att förfinas och anpassas än mer och med det ökande intresset att tävla i swimrun kommer även fler produktmärken att ge sig in i sporten. Vilket är bra då det driver på utvecklingen. Ser fram emot att få anpassade löpskor för swimrun och än mer anpassade våtdräkter. Jag hoppas att regelverket fortsatt är så öppet som det är. Att man forsätter att tillåta de hjälpmedel (paddlar, dolme och fenor)som används nu. Ett förbud mot fenor borde rendera i att även paddlar förbjuds och om så blir fallet så begränsas mångas möjlighet att genomföra de längre tävlingarna.

 

Vi tackar ödmjukt för din tid. Mycket intressant att få lära känna dig lite mer.
Lycka till nästa säsong, och God Jul.

Swim-run.se