Hej Hanna! Du vann Swim-run.se’s cup 2016, grattis! För alla som inte vet vem du är, vem är Hanna Nilsson?
-Jag är 28 år gammal, bor med min livs- och swimrunpartner, Johan, i Göteborg sedan två år tillbaka. Innan dess har jag bott i USA sedan jag var 8 år gammal. Jag har doktorerat inom nanofysik och jobbar nu inom materialutveckling på Fingerprint Cards. 13569028_10207637066898689_5126111002784111612_o

Vad har du för idrottslig bakgrund?
-Jag är uppväxt som gymnast, från att jag var 8 till 18 år tränade jag runt 4 timmar om dagen med drömmen om OS. Blev inte riktigt så och när jag började college så gick jag istället med i triathlonlaget och tävlade sedan olympik distans traithlon i 6 år i collegiate serien. Jag märkte ganska fort att mina talanger tenderar mer mot längre distanser och gick därför mer in på ultralöpning.

Så, hur kom det sig att du fastnade för swimrun?
-När jag flyttade till Göteborg så gick jag med i klubben Solvikingarna och fokuserade på att utveckla min löpning men jag saknade att simträna så när jag fick lära mig om swimrun så kändes det som ett perfekt sätt att gå tillbaka lite mot triathlon utan att behöva köpa dyr cykel!

Jag älskar simning både i bassäng och OW så det kändes väldigt roligt att få träna simning för att tävla igen. Dessutom är tävlingsformen så mycket mer stimulerande än triathlon eftersom att man konstant växlar mellan grenarna och det ofta är varierad och spännande terräng.

Vad är den bästa delen i swimrun?
-Det är alltid simdelarna som jag ser fram emot under ett lopp då jag är förhållandevis starkare simmare än löpare i jämförelse med min partner, plus att jag alltid har älskar vatten.

Tävlar du alltid med din partner Johan eller tycker du om att byta lagkamrat?
-Hittills har jag bara kört partävlingar med Johan som team Happy Swimrun. Det har varit väldigt roligt att utvecklas tillsammans både som par och som ett lag igenom all gemensam träning och tävling. 2017 kan jag dock avslöja att jag även kommer gästa för Team Thule Adventure på något lopp. Men den största fokusen kommer återigen vara att jag och Johan tävlar som lag på ÖtillÖ.

Vad tycker du om förra säsongen, 2016?
-2016 körde vi många tävlingar! Kanske lite för många! Tror det kan ha blivit uppemot 10 stycken i alla fall. Några favoriter är Kustjagaren, Borensberg swimrun och Infinity Swimrun. Men roligast av alla var absolut ÖtillÖ. Så mycket som vi hade sett fram emot den tävlingen i över ett år så levde den upp till alla våra förväntningar.

Vad var det bästa och roligaste med säsongen 2016 och vad var det tråkigaste?
-ÖtillÖ var roligast! Slutet av juli och augusti så hade vi båda problem med förkylningar och stukade fotleder så vi hade flera tävlingar som inte gick som vi hade hoppats, så det kändes väldigt roligt att vi sedan fick hälsan tillbaka och kände oss starka och nöjda med ÖtillÖ.

Hur ser din träningsvecka ut?
-När det är varmt nog att simma öppet vatten så blir det mycket OW simning och även swimrunträning minst någon gång i veckan. Annars är fokusen på löpning och bassängsimning. Jag försöker lägga lika mycket tid på båda grenarna i snitt men fokuserar vissa perioder mer åt ena.

Om vi ska titta framåt mot 2017. Vad ser du framför dig?
-Jag känner mindre press inför 2017 säsongen än vad jag gjorde inför 2016. Vi ska fokusera på tävlingar med banor som passar våra styrkor eller är en ren äventyrsupplevelse. Målet blir ÖtillÖ igen men vi hoppas även köra några tävlingar utomlands för första gången.

Och vad tror du om swimrunsporten som helhet 2017? Kommer vi se några nyheter?
-Jag tror att sporten och konkurrensen kommer fortsätta att växa. Vi är långt ifrån att rekordtiderna på tävlingarna kommer sluta krossas med stor marginal. Det ska bli roligt att se! När det gäller utrustning så är det svårt att säga vad som kommer hända men jag hoppas på en trend emot mer minimalistisk utrustning. Jag trivdes superbra i min Orca Core dräkt som är väldigt tunn och lätt att röra sig i så jag hoppas att dräkterna kommer att fortsätta optimeras åt det hållet.

Tack Hanna för en trevlig intervju! Vi önskar lycka till nästa säsong och hoppas förberedelserna går som de ska. Och ett extra lycka till på ÖtillÖ så klart!