Juldagarna var en bra tid att få tag på Swimrunbloggen så vi fick fråga dem lite om swimrunåret 2016.

Hej! Ni är två tjejer som driver swimrunbloggen?
– Vi som driver Swimrunbloggen.com heter Julia Pettersson och Emma Åhberg, två glada och träningstokiga tjejer som älskar att springa och simma.

Vi älskar naturupplevelsen som swimrun ger, så mycket fantastiska ställen som du bara kan simma och springa dig till. Vi vill att fler hoppar på sporten och får uppleva den magin som havet och skärgården bjuder på.

Så det det var därför ni startade bloggen?
-Swimrunbloggen kom också till för att vi upptäckte att det fanns många nyfikna som letade träningsinspiration, tips och tricks. Precis som vi själva gjorde när vi var nya i sporten!

swimrunbloggen

Vad var det som gjorde att ni fastnade för sporten Swimrun?
– Emma har en bakgrund som löpare och har alltid älskat terränglöpning. Simningen kom in i bilden som ett tänkt komplement till att bli en bättre löpare men hon fastnade snabbt för sporten.

Julia har en gedigen erfarenhet av hästryggen. När ridstövlarna ställdes på hyllan började hon efter några år att längta efter att träna målmedvetet igen. Hon funderade på en sport som tog mycket tid och med siktet på triathlon köptes en cykel och hon började simma. Det blev dock bara en tävling innan swimrun fångade hennes hjärta.

Oavkortat skulle vi säga naturupplevelsen och känslan av att tävla som ett lag. Att komma varandra så nära och slita tillsammans. Det är kärlek, svett och en hel del tårar under tävling och träning men vi fylls alltid av glädje efter varje avklarad utmaning.

OK, hur ser er vardagstränig ut?
– Vi satsar lika mycket tid på simning som löpning. Så fort tillfälle ges så försöker vi träna så tävlingsnära vi bara kan. Vår utomhussäsong i simningen var i år maj-oktober. Springer gör vi uteslutande utomhus och det gör vi året om!

Vad är den bästa delen i swimrun?
– Det bästa med swimrun är den gemensamma utmaningen, att balansera på bådas gränser och att klara av att göra det under en längre tid. Vi båda älskar långdistans och den tillfredställelse som kroppen erbjuds i målet efter många timmars slit. Att få dela sin upplevelse med någon man håller av så mycket är magiskt och vi kan sitta i timmar och analysera och prata om upplevelsen vi haft under lopp. Vi har båda olika upplevelser av samma tävlingar och det är häftigt att få höra de olika versionerna.

Swimrunsporten är ju under utveckling, hur ser ni på det?
Det är spännande med olikheterna i tävlingarna och vi tycker att det skapar ytterligare krydda i sporten. Vi föredrar lagtävlingarna och älskar A till B men är inte alls främmande med att testa både varvbanor som singeltävlingar.

Så om vi blickar framåt, hur ser ni på 2017?
Vi är väldigt ödmjuka inför säsongen 2017 i och med Emmas graviditet och planerade förlossning i mars men hoppas såklart på att vi kan kicka igång säsongen under sommaren. Vi har redan bokat Solvalla swimrun och Ten Island Swimrun och håller alla tummar och tår för att vi ska få möjlighet att köra ÖTILLÖ 2017.

Och om själva sportens framtid?
Vi såg redan 2016 hur sporten exploderade. Redan nu finns fler tävlingar än lediga dagar på sommarhalvåret och tävlingar som fulltecknas på minuter. Att sporten kommer växa ytterligare 2017 råder inga tvivel på. Vi tror swimrun kommer växa internationellt 2017 och ser framemot att få uppleva naturen runt om i Europa framöver. När det gäller produkternas utveckling så tror vi att det kommer fortsätta testas och mixtras med allt från våtdräkter till fenor. Men bara den som lever får se vart det slutar och det är hysteriskt roligt att sporten är fri och öppen för egna utsvävningar. Ett förbunds vara eller icke vara är en fråga många vill ha svar på.

Ja det har ni nog rätt i. (Hoppas det dröjer, reds. anm.)

Då tackar vi för er tid och önskar er en lugn julhelg. Hoppas vi kan ses på många tävlingar nästa säsong.