Så här mellan säsongerna försöker vi gå igenom 2016 och försöka förstå vad som egentligen hände? Säsongen då swimrunsporten fullkomligt exploderade. I en reportageserie ska vi försöka gå igenom tävlingar, forum, initiativtagare, tävlare och försöka se fram mot 2017.

Del 1. Framgången bakom Uddevalla Swimrun

Uddevalla Swimrun genomfördes för första gången i år. Det blev en total succé från start så vi blev nyfikna på hur det kunde bli så bra. Vi sökte arrangörerna Dotte Nielsen och Marcus Kårebrand och fick tag på Dotte.

 

Hej Dotte. Uddevalla Swimrun blev ju en succé redan första året. Vad tror ni var hemligheten bakom?

-Vi som arrangerade tävlingen har olika bakgrund, där jag (Dotte) har viss erfarenhet av marknadsföring och datorvana, samt ett stort engagemang för lokala event. Marcus har deltagit i flera tävlingar och han har också ett stort driv och engagemang. Vi lade ribban högt och i samspel med varandras styrkor satsade vi på att göra en så bra tävling som möjligt, med mycket krut på en bra bana, bra marknadsföring, bra samarbetspartners och ett tänk utanför boxen.

 

Vad har ni för erfarenheter själva av tävlingar? Triathlon/Swimrun?img-6575_orig

-Jag har ingen erfarenhet alls. Marcus är min swimrunmentor och tävlingsguide. Men då jag gärna nördar in mig, läste jag allt jag kom över och besökte allehanda hemsidor och besökte youtube frekvent. Marcus som varit deltagare i många tävlingar tog med sig både bra och dåliga erfarenheter från dessa för att göra vår tävling så bra som möjligt.

 

Vad från 2016 tar du med dig till tävlingen 2017? Vad kommer du förändra eller förbättra?

-Direkt efter tävlingen öppnade vi varsin öl och plockade fram papper och penna. Här skulle utvärderas direkt. Vi fick feedback av deltagare muntligen efter tävlingen och lade ihop detta med våra egna tankar.

2017 kommer vi att ha ett bättre arbete med och tillsammans med funktionärerna, bättre kommunikation. Vi förbättrar banmarkeringarna i vattnet. Vi ska ha ett sjukvårdstält istället för ambulerade sjukvård, fler följebåtar, vi kommer satsa på att ge publiken en större upplevelse – kanske i form av stora följebåtar med matservering? Vi satsar på säkerhet, upplevelse och folkfest.

 

Hur förändras tävlingen till 2017? Själva loppet och även arrangemanget runt?

-Bandragningen är i stora delar fastställd men förändringar kan komma att ske. 2017 års lopp sker samtidigt som Uddevallakalaset vilket gör att publiksiffran med stor sannolikhet kommer mångdubbleras. Start och målområdet kommer att bjuda på högre musik, fler tält, fler människor och några andra överraskningar. Mer fest helt enkelt.

 

img-6343_origVad har ni för målsättning med Uddevalla Swimrun?

-Att kontinuerligt anordna bra swimruntävlingar, och fortsätta tänka utanför boxen. Vi har många andra idéer kring vad vi vill göra.

 

Vad är bäst eller roligast med att arrangera en swimruntävling?

-Att träffa nöja tävlingsdeltagare och att efteråt höra att deltagare, publik, näringsliv och kommun är nöjda med arrangemanget.

 

Vad har du för tips till tävlande som vill göra ett bra lopp 2017?

-Genom att vara med på våra träningar inför tävlingen kan man bekanta sig med omgivningarna och prova på delar av sträckan. Det är viktigt med snabba växlingar, försök att vara snabb i och ur vattnet. I vår tävling är det en ganska tuff backe efter halva sträckan så spara lite energi inför backen.

 

Så slutligen, har du några tips för arrangörer som vill lyckas med sin tävling?

-Förbered er noggrant, var intresserad, var motiverad, tro på din idé, och våga ta ut svängarna!

Tack Dotte och lycka till nästa år. Intresset för nästa år verkar redan vara igång.

Till Uddevalla Swimrun