Vi fick möjligheten att stämma av lite med ett nytt hett damlag i den lilla Swimrunfamiljen. Ni har alla sett dem, känner dem eller vill vara som dem. På en t-shirt (inte deras) står det “You´re swimming like a girl! -I know, try to ceep up.” På något sätt kommer man att tänka på dessa starka tjejer när man läser det.

Hej Isabella Hedberg och Helen Wikmar!


Ni är ett nytt swimrun-lag från ARK, vill ni berätta lite om vilka ni är och vad ni gör?

Jag, Helen, är ambassadör och jobbar för ARK. Min deal med ARK är att jag får välja vem jag vill köra med i laget ARKsouls. Jag blev ambassadör 2018 då jag började med swimrun. Min teamie då hette Frida Rhedin och då bildades ARKsouls men tyvärr skadade sig Frida efter två race. Då hoppade Emma Wanberg in och vi kvalade till Ötillö i Hvar 2018. Emma och jag bestämde oss för att satsa 2019 men tyvärr blev Emma sjuk till Hvar så hon kunde inte köra, dessutom hade hon varit sjuk mycket hela hösten och vintern. Jag fick på fyra dagar se om någon annan kunde hoppa in i Emmas ställe och frågade då Isabella som jag sprungit med en gång. Och vi klickade sjukt bra direkt! Superkul att vi kunde prestera så bra trots att vi båda är hyfsat nya inom swimrun. Jag älskar att vi har kul trots högt tempo! Jag älskar träning, all träning egentligen….men just nu ligger simningen varmt om hjärtat och började med det för tre år sedan. Sen ett år tillbaka går jag hos Simcoachen och hon har utvecklat mig väldigt mycket på kort tid! Förutom Swimrun kör jag även triathlon- Ironman Kalmar är mitt nästa. Jag sa upp mig från mitt vanliga jobb i april och har sedan dess funderat på vad jag vill göra, har lovat mig själv att ta god tid på mig och hoppas jag hittar något jobb där jag kan kombinera min glädje för sport och träning! Jag har en man som gillar swimrun också och tävlar en del, vi har tre kids som är 6 och 8 år. Bella är med i ARKsouls och därmed också en ambassadör!

Jag är Isabella och är ny både i swimrun och i tävlingssamanhang. Jag är en gammal hästtjej från början och har ingen idrottsbakgrund sen ungdomen. Men älskar allt som har med fysisk aktivitet och träning att göra. Har alltid älskat löpning och fick ta upp styrketräning för att bli hel efter min andra graviditet, de brinner jag också för nu mera. Simningen och jag har inte alltid varit vänner jag började lära mej crawla för 2 år sen men har inte riktigt fastnat för ens i år när jag tog hjälp av Anna Rosén Rösjö Simcoachen. Jag har varit såld på konceptet swimrun sen flera år tillbaka eftersom de inte finns något som motsvarar det i äventyrskänsla. Jag har två barn och en hund och jobbar som säljare i Stockholm.

Video: Viktor Allerstål

Helen har vi sett i swimrunvärlden ågra gånger men Isabella du är en nykomling. Vi såg dig första gången tävla på Rockman med monstret Martin Parnmo. Hur började du med Swimrun och vad har du för målsättningar?

Isabella Jag började med swimrun tillsammans med en vän Gustav Brandt som introducerade mej 2016. Men på den tiden körde jag bröstsim och med asfaltsskor ,så de var en annan upplevelse kan man säga. 2018 hoppade jag på mina första lopp för jag blev lite trött på mej själv och min dåliga självbild. Hade länge gått runt och tänkte att alla andra kunde göra dom där häftiga loppen men att jag inte skulle klara av det. Så jag fick en liten kris gjorde tvärt emot och anmälde mej till ett av dom tuffaste loppen som finns. De var exakt lika magiskt som jag föreställt mej ett av dom bästa besluten jag tagit. Efter det har jag både fastnat för hela swimrun-upplevelsen och börjat värdera saker annorlunda i livet. Målsättningen har alltid varit bara att få ta sej till ÖTILLÖ men eftersom det uppfylldes ganska fort så får jag sätta upp nya mål. Viktigaste målet är att få uppleva massor med häftiga lopp!

Hittills i år har ni varit mycket framgångsrika, vad beror det på?
Att vi tränar mycket och har kul!

Vad gör er till ett bra lag?
Att vi har kul, bra kommunikation, realistiska förväntningar och att vi ÄLSKAR det….vi pushar varandra.

Vad tycker ni är den bästa delen i swimrun? Är det simningen, löpningen, helheten, gemenskapen…?
Helen Jag gillar helheten, när jag springer längtar jag till simningen och när jag simmar längtar jag till löpning….Det är kul med swimrun för man kan pusha vandra till gränsen! Det är mäktigt! Och hur vi steppar upp när den andra dippar….kompletterar varandra när det behövs.

Isabella Jag gillar också att dela upplevelsen med någon, eftersom känslorna är så starka under lopp så är det omöjligt att prata om det med andra om inte varit med. Det är fint att få dela både de fantastiska och de jobbiga bitarna.

Kommer ni två att vara ett fast team framöver?
Vi kommer iaf köra ÖTILLÖ ihop, vi kvalade ju i Hvar! Sen efter ÖTILLÖ så får vi diskutera vad vi vill båda två! Vi är ett grymt team och har samma målsättning och inställning så det hade ju varit svinkul!

Konkurrensen på damsidan kan vara lite svajig på olika tävlingar. Känner ni att ni kan bidra till att locka fler seriösa damlag till sporten?
Helen Jag tror att vi kan locka fler nybörjare!! Att fler vågar testa!!

Isabella Jag hoppas verkligen det! Det är för vanlig med tjejer som inte vågar utmana sej och ta för sej, jag tycker om tjejer med hybris som säger de där kan jag också göra! Jag hoppas att jag och Helen kan vara förebilder i att du måste inte ha en bakgrund inom simning eller löpning för att kunna ta sej an detta. Vi är helt vanliga mammor som väljer att göra sånt här ibland. Kan jag, kan du, kan alla!

Vad tror ni om säsongen 2019? Kommer vi få se fler framgångar från er?
Vi kommer köra många lopp och vi kommer vara glada! Iom att vi båda är nya inom sporten så tror jag vi har mycket kvar att lära och det är extra kul!

Jag vet att ni kommer köra ÖTILLÖ i år, vad har ni för målsättning där?
Vi kommer ha som målsättning att fortsätta köra våran grej, inte dras med i hets o stress! Sen vill vi ju göra vårat bästa och i alla fall komma topp 10 minst.

Vågar ni dela med er ert bästa träningstips för swimrun?
Helen Ge er ut på äventyr! Bara simma o spring mellan öar….oplanerat! Den glädjen och lyckan gör dig till den bästa människan du kan vara!

Isabella Träna med kontinuitet och glöm inte att besöka gymmet ibland!

Vilket är ert bästa minne från swimruntävlingarna ni kört tillsammans?
Målgången Jönköping Swimrun! Att känna sig så pigg o fräsch efter ett så långt lopp var coolt!