Öloppet 2017Vi såg ett nytt swimrunpar på Öloppet. Team Tjolöholm Swimrun. Vilka är det? Hur träffades de? Hur kunde de vinna mixedklassen första gången de träffades?

Hej Ulrika och Andreas. Vi vill veta mer om personerna som bildade Team Tjolöholm Swimrun. Vi börjar med lagnamnet, är ni kopplade till swimruntävlingen Tjolöholm Swimrun?

Andreas: Vi saknade lagnamn så jag föreslog det eftersom vi saknar sponsorer och Ulrika är med och arrangerar Tjolöholm Swimrun den 26 augusti.

 

Det sägs att ni träffades första gången på Öloppet ute på Styrsö, var det verkligen så?

Ulrika: Det stämmer att vi träffades på färjan ut för första gången. Vi blev ihop parade några dagar innan så vi hann aldrig träffas för att träna ihop, men vi bekantade oss snabbt och snackade ihop oss om tävlingen.

 

Hur kom ni i kontakt med varandra och hur kommer det sig att ni bestämde er för att bilda lag?

Ulrika: Vi hade båda blivit av med våra partners och letade därför efter någon att köra med. Tack vare tips från bekanta så hittade vi varandra. Att vi sedan bestämde oss var nog att vi såg att vi kunde matcha varandras form.

 

Hur upplevde ni Öloppet 2017? Var det tuffare än tidigare år? Konkurrensen var stenhård i alla fall, i alla klasser.

Andreas: För mig var det första året där det verkligen kändes som en tävling. Förhållandena var bra tycker jag. Mer eller mindre manetfritt, runda vågor något varmt kanske. Kul med bra motstånd, man måste älska kampen.

Ulrika: Jag har kört ö-loppet fyra gånger innan och upplevde loppet som ett av det varmaste och vågigaste, men det var inte så strömt i vattnet som jag upplevt åren innan. Det är roligt att konkurrensen blivit så mycket större och att både utländska- och proffslag kommer till tävlingen.

 

Ni fightades länge med ett annat lag sida vid sida. När kände ni att det var klart, att ni skulle ta hem det?

Ulrika: Vi trodde loppet var kört när vi blev omsprungna av Addnature ute på Brännö men vi visste också att vi var starkare simmare så när vi fick kontakt nästa gång efter en lång simning kände vi att vi hade chans. Sedan var det en katt och råtta lek ner till Vrångö där vi hade en stor lucka efter de långa simningarna. Vi hade bestämt innan att det var på Vrångö vi skulle släppa lös allt vi hade och det gjorde vi.

Andreas: Ja, vi visste ju att dom har bra tryck i löpningen så när dom inte var med vid vändpunkten på Vrångö kändes de ganska säkert.

 

Vad var det som gjorde att er sammansättning fungerade så bra?

Andreas: Vi kunde få ut max av Ulrikas fina simning då hon skötte navigeringen och jag kunde ligga på hennes fötter i suget. Sen simmar jag tillräckligt för att vi ska slippa ha lina så hon inte bromsas. Löpningen gick hur fint som helst vi var med i samma fart som topp lagen bland herrarna.

 

Ulrika “TriUllis” Eriksson, du är ju en veteran i sammanhanget med stor erfarenhet av tävlande. Vi såg dig vinna ÖtillÖ för ett par år sedan, Åstolrunt, Varbergs triathlon, ja det mesta du ställer upp i. Vad driver dig att ständigt lägga ner energin för träningen?

Ulrika: Träning och tävling har varit en del av min livsstil så länge så det känns naturligt att hela tiden sträva efter att bli så bra jag bara kan efter de förutsättningarna jag har. Livet har så mycket roligt att erbjuda oss som är tränade. Sen är det allt socialt runt om kring, alla vänner och träningskompisar.

 

Vi har sett dig i många olika teamkonstellationer genom åren. Varje gång går det väldigt bra. Vad tror du gör dig till en så ”easy match”.

Ulrika: Jag tror framförallt att min erfarenhet och uthållighet är en bra match och givetvis ett positivt sinne. Jag har koll på mina svagheter och styrkor och känner min kropp väl. Sen ska jag inte sticka under stolen att det händer ju något med tävlingshornen när jag får på mig en nummerlapp.

 

Kommer vi få se dig i ÖtillÖ även detta år?

Ulrika: Jag kommer stå på startlinjen tillsammans med Helena och vi vill så klart försvara vårt silver och gärna förbättra oss en placering.

 

Andreas Kronberg, i vanliga fall ser vi dig som en del av Team Åstolrunt. Ni vann Bocksten Swimrun, tvåa på Wet Rock Race och vinnare i Uddevalla. Hur tycker du säsongen har varit så långt?

Andreas: Det är ju andra swimrunsäsongen och första där jag jobbat med simningen. De har ju gjort stor skillnad. Dels går de snabbare men framförallt så är man inte helt slut när man väl ska springa.

 

Kommer du fortfarande tävla i Team Åstolrunt?

Andreas: Absolut, Jag, Johan Myrberg och Anton Bengtsson kör ju mycket ihop överlag. Sen har ju Thomas Abrahamsson kört med både mig och Johan i år med bra resultat. Alla vi fyra tränar ihop och bor nära varandra.

 

Är du själv engagerad i tävlingen Åsolrunt?

Andreas: Inte de minsta, det är Johans tävling. Eller ja Åstols idrottsförening men Johan håller i de mesta. Har själv bara kört loppet en gång då det krockat med annat.

 

Du har ju varit framme i täten ett par år men framförallt tagit ett extra kliv i år. Har du ändrat träningen, fokuserat mer eller vad har du för framgångsrecept?

Andreas: Jag tränar mycket med många duktiga och fokuserade konditions idrottare. Men framförallt har ju Ann-Karin Lundin hjälpt mig väldigt mkt med simningen. Tog tag i de direkt efter förra säsongen och kört en ”race kurs” många ”red mist” pass och från årsskiftet i Fastlane.

 

Satsar du så hårt att Löplabbet eller Thule borde titta närmare på dig?

Andreas: Hahaha, de är inte för mig att bestämma. Man vill ju bli så bra man kan så länge man tycker de är kul. Vet inte ens vad det innebär att vara med i sponsrade lag så det är svårt att ta ställning till. Båda dessa lag är ju väldigt begåvade.

 

Din fru och dotter var med på Öloppet och stöttade, lyckas du inte få henne intresserad av att tävla?

Andreas: Nej inte i dagsläget tyvärr, det hade varit roligt att göra något ihop.

 

Ulrika och Andreas, kommer vi få se mer av er tillsammans framöver? Har ni några planer?

Andreas: De tror och hoppas jag. Inget planerat nu utan de blir 10 Island med Myrberg sen är swimruntävlingarna slut för i år tror jag.

Ulrika: Ja, jag tror absolut jag och Andreas kommer köra någon tävling igen. Det skulle vara kul.

 

Slutligen Andreas, vem är Emil Zatopek?

Andreas: Hahaha underbar fråga, Emil Zatopek är den främsta idrottaren som gått i ett par skor. I min bok iallafall.


Namn: Ulrika Eriksson
Bor: Fjärås
Familj: Man och två barn.
Här tränar jag: I naturen runt Fjärås och Kungsbacka.


Namn: Andreas Kronberg
Bor: Stenungsund
Familj: Fru och dotter på 2år
Här tränar jag: Löpningen i och runt Stenungsund, på alla underlag. Simmar i Åby, Valhalla och Sundahallen.


Team Tjolöholm Swimrun